De affaire Dreyfus zit diepgeworteld in de Franse geschiedenis. Het draaide om de onterechte veroordeling van de joods-Franse officier Alfred Dreyfus (1859-1935). Dreyfus werd er valselijk van beschuldigd een spion voor Duitsland te zijn. De Dreyfusaffaire was een juridisch schandaal dat rond 1900 grote gevolgen had in de Franse politiek. Misschien niet helemaal door de affaire zelf maar ook door J’accuse…! het legendarische krantenartikel van Émile Zola, geschreven ten tijde van de Dreyfusaffaire. Hoe zat dat nou eigenlijk met die affaire en Alfred Dreyfus ?
En Route magazine heeft er dit najaar een artikel over !
En met enorm veel dank aan hoofdredacteur Andy Arnts van En Route hier op Parijsmagazine aandacht voor de sporen van Afred Dreyfus die terug te vinden zijn in Parijs :
Gevangenis
De Prison du Cherche-Midi, de militaire gevangenis waar Dreyfus na zijn arrestatie werd opgesloten, bevond zich op de hoek van de boulevard Raspail en de rue du Cherche-Midi. In 1966 werd het gebouw gesloopt. Een plaquette op het grasveld markeert de plaats waar de gevangenis stond.
Standbeelden
Iets verderop, op het square Pierre Lafue, op de hoek van de boulevard Raspail en de rue Notre-Dame-des-Champs, staat sinds 1994 een standbeeld van Dreyfus, gemaakt door de Franse kunstenaar Louis Mitelberg. Het kunstwerk uit 1988 zou aanvankelijk op de binnenplaats komen van de École Militaire, waar de degradatie van Dreyfus plaatsvond. Maar omdat deze plek niet voor het publiek toegankelijk is, werd het in de Jardin des Tuileries geplaatst. Zes jaar later kreeg het op initiatief van de toenmalige burgemeester Chirac zijn definitieve bestemming. Een kopie van het beeld staat op de binnenplaats van het Musée d’art et d’histoire du judaïsme, in het 3e arrondissement.
Woningen
Alfred Dreyfus woonde na zijn rehabilitatie in het 17e arrondissement. In 1926 woonde hij aan de rue de Logelbach (nr. 5) en vanaf 1928 tot aan zijn dood aan de rue des Renaudes (nr. 7). Op de gevel van deze laatste woning herinnert een plaquette nog aan zijn aanwezigheid.
Laatste rustplaats
Dreyfus ligt begraven op het cimetière du Montparnasse, in de 28e divisie. Dat zijn graf nog vaak wordt bezocht, bewijzen de vele steentjes die men er als eerbetoon achterlaat. Vlak bij de tombe van Dreyfus vinden we tevens die van schrijver Guy de Maupassant, componist César Franck en beeldhouwer Auguste Bertoldi, de maker van het vrijheidsbeeld.
Meer info over En Route magazine >>>
Auteur Andy Arnts >>
[Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen uit En Route]
Andy, dat doet me denken aan die bloemen die je (op de sterfdag van een held) vaak aan de gevel ziet, met strik en cellofaan. Bijvoorbeeld op het pleintje Jacques Froment. Boeiend bericht