Fondation Jérôme Seydoux – Pathé (13e arr)

Aan de Avenue des Gobelins is een spectaculair nieuw gebouw verrezen ! Achter de 19e eeuwse façade van een oud theater met het prachtige beeldhouwwerk van Auguste Rodin zit een hypermoderne filmstudio van Pathé verborgen, van de Fondation Jérôme Seydoux. De nieuwbouw is een ontwerp van de architect Renzo Piano (bekend van onder andere het Centre Pompidou en de uitbreiding van het IRCAM):

FJS facade

Het gebouw ligt als een soort blob tussen de huizen:

Processed with VSCOcam with k2 preset

en heeft een koepel van glas in paraboolvorm:

FJS interieur 1

Het is een tempel voor de stomme film en brengt daarmee een ode aan het filmbedrijf Pathé, waarvan de hoogtijdagen lagen in de tijd van de stomme film.  Het heeft een kleine filmzaal, de Salle Charles Pathé [2] met 68 plaatsen. Er is een expositieruimte [3], waar tijdelijke tentoonstellingen worden ingericht met affiches, programma’s ed. Op de eerste etage is een permanente tentoonstelling ingericht met historische projectie-apparatuur [4], vanaf de oprichting van Pathé in 1896 tot in de jaren 80. Op de tweede en derde etage bevinden zich de collecties van historische stomme films van de Fondation [5] en op de vierde etage tenslotte is het onderzoeks- en documentatiecentrum [6] gevestigd.

Openingstijden Salle Charles Pathé en tentoonstellingen: dinsdag – vrijdag van 13 – 19u, zaterdag van 10 – 19u; zondag en maandag gesloten.

Gegidste rondleidingen: zaterdag 17 u, alleen via reservering op accueil@fondationpathe.com

www.fondation-jeromeseydoux-pathe.com 73, Avenue des Gobelins (13e arr); Métro: station Place d’Italie (lijnen 5, 6, 7) of station Les Gobelins (lijn 7)

Geef een reactie