École Normale Supérieur des Beaux Arts (6e arr)

De ENSBA is de Franse universitaire opleiding in de beeldende kunst.

Aan de hoofdingang aan de Rue Bonaparte 14 staan twee grote gebeeldhouwde hoofden van Pierre-Paul Puget en Nicolas Poussin, van de hand van Michel-Louis Victor Mercier uit 1838:

De school vindt zijn oorsprong in enerzijds de “Académie de peinture et de sculpture”, die in 1648 werd opgericht op initiatief van koning Louis XIV, anderzijds in de “École nationale d’architecture”. De Koninklijke academies moesten in 1793, tijdens de Franse revolutie, onder druk van de antimonarchisten verdwijnen. In 1795 werd het Institut de France opgericht, een cultuurpolitiek staatsorgaan, waaronder vijf belangrijke academies vallen, onder andere de Académie des Beaux-Arts. Het Institut verving de academies van het Ancien Régime. In 1816 veranderde de naam en werd de opleiding samengevoegd met de “Académie d’architecture”.

 voorplein (Cour Bonaparte) met resten van verdwenen gebouwen

Het gebouw van de school beslaat twee hectare midden in de wijk Saint Germain des Prés: het ligt tussen de Rue Bonaparte en de Quai Malaquais. De meeste gebouwen dateren uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Enkele delen zijn in de 20e eeuw gebouwd. Het oudste gebouw is de kapel en de aangrenzende gebouwen, die dateren uit de eerste helft van de 17e eeuw en oorspronkelijk hoorden bij het klooster van de Petits-Augustins.

Bekende oud-leerlingen zijn onder andere Edgar Degas, Eugène Delacroix en Henri Matisse.

overdekte binnenplaats

Na een tassencontrole kun je het gebouw in, er zijn geregeld tentoonstellingen te bezoeken.

14, Rue Bonaparte (6e arr), M 4 St. Germain-des-Prés www.beauxartsparis.fr/fr

Geef een reactie