De Passages van Parijs (3) 2e arr.

In het 2e arrondissement bevinden zich de meeste overdekte passages van Parijs dus ditmaal de Passage Choiseul/Passage Sainte-Anne. Passage Choiseul is de langste passage: 190 m. lang en 3,7 m. breed, gebouwd tussen 1826-1827 en verbindt 40 rue des Petits Champs met 23 rue St. Augustin

Zoals bij alle 0verdekte passages is er een glazen dak, in de galerie (mode)winkels en food en op de bovenverdieping meestal appartementen. Op nr 24 heeft de schrijver Céline in zijn kinderjaren gewoond. In zijn boeken Voyage au bout de la Nuit (1932) en Mort à Crédit (1936) schrijft hij over de Passage.

 

 

Passage Choiseul heeft nog een paar bijzonderheden: halverwege een kleine passage Passage Sainte Anne. Deze passage heeft een in- en uitgang op 59 rue Sainte-Anne tegenover de kleine rue Chérubini met op de hoek een mooi Mariabeeld en komt dan uit op nr 52 van passage Choiseul. Passage Ste Anne heeft geen winkels (meer) hoewel daar wel de ruimte voor is.

de tweede bijzonderheid: Passage Choiseul heeft een achteringang voor het Théatre des Bouffes-Parisiens op 4 rue Monsigny, in 1855 opgericht door Jacques Offenbach, die er zijn operettes en komische opera’s ten gehore bracht in de Salle Choiseul.

 

 

 

Métro lijn 3 Quatre Septembre, lijn 7 of 14 Pyramides

Geef een reactie