De onderdoorgang van de Jardins du Trocadéro

De Jardins du Trocadéro in het 16 arr. is een groot park,  beslaat zo’n 939 hectares en is aangelegd voor de Wereldtentoonstelling van 1937 in  plaats van de voormalige tuinen van het Palais du Trocadéro voor de WTT van 1878, die werden aangelegd door de Jean Charles Alphand, dé tuinarchitect bij uitstek in de jaren van Baron Hausmann v.a. 1860 tijdens de grote verbouwing van Parijs.

Aan en onder de avenue des Nations Unies ligt een onderdoorgang, buiten gebruik en verwaarloosd (nergens gevonden vanaf wanneer en waarom) in het stukje park tussen Av. Albert de Mun en Av. de New York (métro Iéna lijn 9). Komend van Place d’Iéna loop je vanaf een trap het park in en even verder aan je linkerhand begint het pad onderdoor de Avenue des Etats Unies, afgesloten met een hek.

screenshot Mappy

 

Omdat het pad is afgesloten moeten we om het park heen om de av des Etats Unies over te steken en de rest van de andere kant te zien. Allereerst om de kiosque te bekijken (alles wat als een soort tuinhuisje is gebouwd wordt een “kiosque” genoemd. Onderdoorgang en kiosque worden toegeschreven aan architect Jacques Carlu (1890-1976) 1 van de 3 architecten van het Palais Chaillot. Er staan een flink aantal moderne copieën maar dit is de enige echte:

Een van de lichtkoepels (goed te zien op het screenshot):

 

 

Al deze foto’s zijn gemaakt in 2013 maar afgelopen mei was ik weer eens in de buurt

en ik vroeg en vraag me af: herstel of alleen maar opslag? Ik ga nog even kijken in september a.s. als ik weer in Parijs ben voor de journées du Patrimoine.

 

Geef een reactie