40 jaar Centre Pompidou

Begin jaren 70 werd het Hallen gebied in het centrum van Parijs gesloopt. De markt zelf verplaatste naar Rungis, een stukje buiten Parijs. En het gebied van de Hallen + omgeving kreeg een geheel nieuwe bestemming.

Zo verrezen daar het Forum les Halles en het Centre Pompidou….ook wel Centre Beaubourg genoemd. Het Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou werd een brede culturele instelling met bibliotheek, museum annex broedplaats voor muziek, moderne kunst met overigens ook goede restaurant voorzieningen. En is (nog steeds) architectonisch een in het oog springend werk! De benaming Olieraffinaderij is misschien niet zo aardig maar wel een goede omschrijving en bovendien…. het is een prachtige raffinaderij !!!

Tot een paar jaar geleden kon je nog als bezoeker vrij over de glazen roltrappen naar boven om te genieten van het uitzicht , een drankje in de cafetaria of één van de musea. Helaas kun je niet meer gratis naar boven en is de cafetaria een chique restaurant maar er zijn voldoende reden om af en toe nog eens naar boven te gaan, voor het uitzicht , de tentoonstellingen en het Musée National d’Art Moderne (het museum voor moderne kunst.

De roltrappen van het Beaubourg

nb dit museum moet je niet verwarren met het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris… Een museum met vooral moderne Franse kunst dat is gehuistvest in een vleugel van Palais de Tokyo .

Afgelopen maand vierd het Centre Pomidou haar 40 jarige bestaan:

De Volkskrant over het Centre Pompidou >>>

Geef een reactie