oude huizen in Parijs

De foto komt van Wikimedia.
De foto komt van Wikimedia.

Al eerder heb ik gerefereerd aan een geweldige uitgave van l’Express – Paris dans les pas des grands hommes. Het magazine is nog steeds te bestellen. Voor de mensen die dat niet kunnen of willen, worden er drie onderwerpen belicht. Dit is de laatste.

Bij de herinrichting van Parijs door Georges-Eugène baron Haussmann is de Marais zo goed als bewaard gebleven. In de jaren 70 van de vorige eeuw zijn veel panden op de lijst van historische monumenten geplaatst. Heel lang is gedacht dat het huis in Rue Volta op nummer 3 het oudste huis van Parijs was. Het leek alsof het huis dateerde uit 1300. In 1979 kwam men erachter dat huis een replica is van een middeleeuws huis en is gebouwd in 1644.

In 1644 heette de straat la Rue Frépillon. In 1851 zijn de straten Rue Frépillon, Rue de la Croix et Rue du Pont-aux-Biches samengevoegd en vernoemd naar de natuurkundige Alessandro Volta. Volta is de uitvinder van de elektrische batterij. Het oudste huis in Parijs is het huis van Nicolas Flamel, gedateerd 1407 en te vinden in de Rue de Montmorency 51. Oud of nieuwer, het maakt niet uit, beide woningen zijn bijzonder om te zien en liggen ongeveer zeven minuten lopen bij elkaar vandaan. Rue Volta is sowieso zo’n straat waar je doorheen moet lopen om een Parijs’ gevoel te krijgen.

De straten van de oude huizen liggen in het 3e Arrondissement en zijn te bereiken met metrolijn 11.

Geef een reactie