Médiathèque Françoise Sagan

De médiathèque Françoise Sagan is deze zomer geopend en was tijdens de Parijse open monumentendagen voor iedereen te bezoeken.

P1100335Het gebouw staat in een historische wijk in het 10e arrondissement aan de rue Léon Schwartzenberg (nieuwe straatnaam, was eerder voie V/10): l’Enclos Saint Lazare. In de middeleeuwen stond hier een Leprozenhospitaal waar geestelijken, de hospitaliers de St. Lazare, voor de lepralijders zorgden. De bijbelse Lazarus is de patroonheilige van de melaatsen. Toen de lepra epidemieen  zeldzaam werden, werd het hospitaal aan de Congregatie van de Missie in gebruik gegeven. De grote leider van deze Lazaristen was Vincent de Paul, later heilig verklaard; standbeelden en verwijzingen naar hem vind je overal in Parijs. Tijdens de Revolutie werden de missionarissen verjaagd en la maison St. Lazare werd gevangenis. Begin 19e eeuw een gevangenis voor “lichte” vrouwen die in 1824 met de grond gelijk werd gemaakt en in 1834 door architect Louis-Pierre Baltard  werd herbouwd. De kapel en een ziekenzaal bestaan nog en vormen de huidige mediatheek.

P1100331P1100333

 

 

 

 

 

 

 

De gevangenis werd in 1927 definitief gesloten; in 1961 werd het omgedoopt tot Hôpital St Lazare als dependance van het ziekenhuis Laribossière, dat ook nog in het oude “historische vierkant” ligt. In 1998 sloot het ziekenhuis Saint Lazare zijn poorten. Er ligt nu een mooi parkje Square Alban Satragne met rondom nieuwe gebouwen maar ook nog wel wat ouds, zodat de sfeer toch behouden blijft. Métro: station Gare de l’Est, lijnen 4, 5, 7.

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een reactie