Charlotte Perriand

De Fondation Lous Vuitton in Parijs had afgelopen maanden een indrukwekkende tentoonstelling  over Charlotte Perriand.

 

Charlotte Perriand was in het begin van de 20ste eeuw architect en interieur ontwerper. Ze woonde en werkte afwisselend in Parijs en de Savoie.

Ze maakte begin 20er jaren enorme indruk met haar buisframe meubels , haar compacte interieurdesign en gebruikte haar eigen appartement in Parijs om Le Corbusier te laten zien hoe haar meubels waren geworden en hoe je een appartement met oog voor design maar ook praktisch kan inrichten Ze ging bijvoorbeeld uit van appartementen waar functies naast elkaar waren en in elkaar overliepen. Eigenlijk het idee voor appartementen die nu nog steeds supermodern zouden zijn.

De neven Jeanneret waren diep onder de indruk van deze jonge Parijse dame en haar werk en werd direct in dienst genomen. De officiële versie is dat Perriand een inspiratie bron voor Le Corbusier was, en lang met hem samen werkte waarbij o.a. de Chaise Longue voortkwam.

Maar in werkelijkheid was zij de ontwerpster van die prachtige buismeubelen. De meubels kregen de codes LC 1 t/m LC 13 , waarbij LC natuurlijk verwijst naar Le Corbusier, maar in werkelijkheid waren ze ze ontworpen door Perriand. Wel natuurlijk in dienst (of in ieder geval aangesloten) bij het bureau van Le Corbusier.

En terwijl Le Corbusier in het bouwplan van een villa ergens vaag de plek van de keuken aangaf ging Perriand een stuk verder. Zij gaf die keuken wel een plek in het ontwerp. Juist de keuken  werd goed over nagedacht en maakte deel uit van de inrichting waarbij keuken en woonkamer vaak vloeiend in elkaar overgingen.

Na de intensieve samenwerking in de jaren 20 en 30 ging Perriand haar eigen gang. Terwijl Le Corbusier steeds meer de kant koos van stedenbouw blieef Perriand bij haar leest als architect en interieur ontwerpster. Ze reisde veel , bracht invloeden uit het Verre Oosten in haar ontwerpen en verfijnde zelfs haar originele ontwerpen uit de 20er jaren. De LC 4 (Chaise Longue) verscheen in bamboe uitvoering en de LC2 werd uitgevoerd met moderne vulling waardoor de stoel er veel strakker uit ziet

 

In het gereconstrueerde appartement uit de reportage hier onder zie je hoe strak de inrichting is, hoe de ruimtes van het appartement in elkaar overlopen (geen deuren) en kastwanden ruimtes van elkaar scheiden.


Geef een reactie