Cathédrale de la Sainte-Trinité

Nieuw op de op de linkeroever op 1 quai Branly bij de Pont de l’Alma , 7e arr., staat de Russisch-orthodoxe kathedraal van de Heilige Drieëenheid Ik zag haar voor het eerst in september 2017 vanuit bus 42 vanaf Gare du Nord naar mijn bestemming in het 15e arrondissement, ongeveer zoals op de foto vanaf de pont de l’Alma, opgeleverd maart 2016, ingewijd oktober 2016. Niet alleen een kerk maar ook een spiritueel-cultureel centrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meteen komt dan het beeld op van de Russische kathedraal op 12 rue Daru in het 8e arr.,gezien vanuit de rue des Renaudes in het 17e, de Saint Alexandre-Nevski uit 1861.

Afgelopen maart, regenachtig en behoorlijk koud, was ik voor iets anders in de rue Cognacq-Jay (7e arr) en werd verrast door dit zicht op de kerk:

en dichterbij en nog dichterbij

en zij is toch wel mooi bij nader in- en weerzien.

Deze nieuwe Russische kerk komt in de plaats van een kerkje uit 1931 op 5 rue Petèl in het 15e arr. vlakbij de Mairie.Dit is ook een kathedraal: Eglise Cathédrale des Trois-Saints-Docteurs de Paris. Hier bevindt (of bevond) zich de wonderbaarlijke icoon van de Maagd van Iverie, patroonheilige van de moscovieten. Ook een kijkje nemen: de Sainte Trinité is iedere midddag van 15.00 tot 19.00 uur geopend. Je komt er met bus 42 (Gare du Nord-Hôpital Europeën Georges Pompidou) halte Bousquet-Rapp, métro lijn 9 station Alma-Morceau of RER C station Pont de l’Alma.

 

 

Geef een reactie