Schitterend boek over de ommuringen van Parijs

Voor wie nu eens echt wil weten hoe de diverse ommuringen van Parijs zijn aangelegd en wanneer precies en hoe ze lopen en wat er nog van is terug te vinden…….. die koopt het boek “Sur les traces des Enceintes de Paris – promenades au long des murs disparus”:

EnceintesAA

Vanaf het muurwerk van de Gallo-Romeinen tot aan de ommuring uit 1840 is Parijs beschermd geweest achter degelijke omheiningen. De stad groeide door de tijd heen en telkens werd de ommuring daarop aangepast.

EnceintesBBommuring van Philippe Auguste

Van sommige ommuringen zijn nog delen te vinden, andere zijn bijna volledig verdwenen. Toch zijn er in het stedelijk weefsel nog  afdrukken van deze muren te vinden: sommige straten hebben een wonderlijk verloop, hier en daar zijn huizenblokken op een aparte manier afgekapt, allemaal aanwijzingen voor eerdere stadsmuren.

EnceintesCCBastille en omgeving

De auteurs hebben gedurende jaren archieven doorgespit, plattegronden bestudeerd, huizen en kelders bezocht en in kaart proberen te brengen hoe de diverse ommuringen moeten hebben gelopen en wat er nog van is te zien: een brok muur, een tracé in een straat, een scheve schoorsteen op een dak. Met duidelijke kaarten, uitsnedes van oude plattegronden en veel fotowerk wordt een duidelijk beeld geschetst van dit bijzondere aspect van de geschiedenis van Parijs.

EnceintesDD ommuring van Ledoux

Kortom, dit boek is een aanrader !

Uitgave: Parigramme, ISBN 978-2-84096-322-6, € 29.

Geef een reactie