Restaurant Terminus Nord

Terminusnord-afficheEr was een tijd dat reizen met de trein naar Parijs op zich al een belevenis was. De rijtuigen waren ingericht als luxueuze salons, met pluchen zetels en vaste vloerbedekking. De champagne stond klaar in zilveren ijskoelers en als je honger kreeg, ging je dineren in de restauratiewagen, waar obers in wit gesteven colbertjasjes je op je wenken bedienden. Deze treinen hadden romantische namen als Etoile du Nord en Oiseau bleu. Bij aankomst in het drukke, dampende Gare du Nord stond iemand je op het perron op te wachten, iemand die reikhalzend naar je had uitgekeken, een heer met zijn hoed in de hand of een dame met haar bevallige hoedje schuin op het hoofd en terwijl je elkaar hartelijk begroette, riep je achteloos een kruier, om je leren koffers te dragen. Die jaren, die zijn voorbij. En toch,…

Recht tegenover het Gare du Nord ligt het restaurant Terminus Nord, een brasserie uit de jaren ’30 waar je met een beetje fantasie deze opulente reisstijl opnieuw kan beleven. Het is een typische, grote Parijse brasserie, met zwarte gecapitonneerde leren banken tegen de muur en veel glimmend  brons, en glanzende spiegels. Een muurschildering herinnert aan de hierboven beschreven treinreizen van weleer.

Ik ben er maandagavond laat gaan eten, rond half elf. In de zaal klonk het aangename geroezemoes van gedempte stemmen en rinkelend bestek. Aan de meeste tafels toeristen en hier en daar een tafeltje met een persoon alleen, die de krant of een boek aan het lezen was. De bediening was bijzonder vriendelijk, attent, geroutineerd.

Terminus_Nord_pic Zoals in elke brasserie worden hier oesters, schaaldieren en zuurkool geserveerd, maar je kan er natuurlijk nog veel meer krijgen. De keuken is traditioneel, zonder verrassingen. Een 2-gangenmenu kost 25 Euro, een drie-gangenmenu is 31 Euro. Bestellingen die na 22u30 worden doorgegeven, genieten van een korting van 20%.

Brasserie Terminus Nord is onderdeel van de keten van Brasseries FLO, waartoe ook Le Boffinger, La Coupole en Le Vaudeville behoren. Was het toeval of niet, maar van deze vier brasseries vond ik het hier het gezelligst.

Terminus Nord
Adres: 23, rue de Dunkerque, 75010 Paris
Métro : Gare du Nord
Telefoon: 33 (0)1 42 85 05 15
Open: 7 dagen op 7, van 11u tot 1u zonder onderbreking. Ontbijt van 8u tot 10u30.
Type keuken: brassserie, Franse keuken
Beoordeling: 7,5/10

Bron : Inger Camps >>>

Geef een reactie