Philharmonie de Paris

In Parijs opende afgelopen week aan de rand van de binnenstad in het 19e arrondissement een nieuwe concertzaal met 2500 zitplaatsen.

philharmonie opgang

Waar het Canal Saint Martin het 19e arrondissement verlaat en de banlieue  induikt ligt Parc de la Villette. Dit is niet een park zoals het Parc Montsouris of Luxembourg . Maar meer een enorm complex met een museum (musee de la musique), filmzalen en popconcert podia + veel groene ruimte . Naast de cite de la Musique is nu ook de prestigieuze concertzaal Philharmonie gebouwd, ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel.

Voor de concertbezoekers moet het een unieke ervaring worden want zijn zitten op ‘zwevende balkons om het orkest heen, nooit verder van het orkest af dan 32 meter. Op 14 januari was het openingsconcert dat live te volgen was via de website van de Philharmonie. (Philharmonie live >>>)

philharmonie hal klein

De start van de nieuwe concertzaal is echter nogal tumulteus. Om te beginnen is het project ruim tweemaal over het bouwbudget heengegaan. Vervolgens blijkt dat de directeur geen idee heeft of hij de zaal ook daadwerkelijk vol kan krijgen. De architect geeft aan dat de opening veel te vroeg is geweest , want de acoustiek is nauwelijks getest. En tenslotte zijn klassieke muziekhebbers nogal argwanend over de nieuwe zaal omdat met de opening van de Philharmonie de prachtige oude concertzaal Pleyel gesloten wordt.

De website van de Philharmonie >>

Architect Nouvel over zijn nieuwe creatie >>>

Een artikel in de Volkskrant (betaald) over het gedoe  >>>

De philharmonie op Google maps >>>

Eén reactie op “Philharmonie de Paris”

Geef een reactie