Parijs en de Olympische Spelen 2024

Eind juli worden in Parijs de Olympische Spelen gehouden. De vlam is half april ontstoken in Griekenland en is op weg naar Parijs. En op 26 juli starten de spelen. Het moet een bijzondere editie worden want een aantal sportevenementen zijn in de binnenstad van Parijs,  Zo  vinden de schermwedstijden plaats in het Grand Palais en vinden volleybal wedstrijden plaats aan de voet van de Eiffeltoren. Nu even een paar kwesties waar ik op andere blogs al over schreef:

De opzet van Parijs OS2024: Al direct bij de overdracht van de Olympische vlag in 2021 in Tokyo aan de burgemeester van Parijs bleek dat de stad grootse plannen had voor de Olympische Spelen in 2024. De spelen starten bijvoorbeeld niet in een stadion maar op de Seine en voor een aantal sportevenementen worden landmarks in de binnenstad gebruikt. Ook de Olympische marathon krijgt een bijzonder tintje want die loopt grotendeels door Parijs,  gaat vervolgens richting Versailles en weer terug naar Parijs.
Ik schreef erover op de Geobronnen >>>

De Olympische vlam: Half april werd in Olympia op het Griekse schiereiland Peloponessos de Olympische vlam ontstoken en ging in een loop estafette eerst naar Athene en vervolgens naar Marseille per schip. Vanaf daar wordt de vlam weer in estafette naar Parijs gebracht. In de media kreeg dit het ontsteken veel aandacht en was omgeven met evenveel ceremonie. Echter de traditie hiervan zat toch wat anders dan ik dacht!
Ik schreef erover op de Geobronnen >>>

Het Olympisch dorp: Nadat Parijs de Olympische Spelen niet kreeg in 2012 werd het gebied dat was aangewezen als Olympisch dorp toch doorontwikkeld maar nu als uitbreiding / inbreiding van Batignolles (17e arrondissement) met woningen, kantoren en een strak park. Voor de 2024 editie van de spelen  werd een nieuw gebied aangewezen vlak buiten de Peripherique bij Saint Denis.
Ik schreef erover op de Geobronnen>>>


Komende maanden zal ik op de Geobronnen meer publiceren over de Olympische Spelen Parijs . Blogposts vanuit Geografische (en licht historisch) perspectief . o.a een stukje over de Marathon staat nog in de steigers.  Hier kun je die dan vinden >>>

Geef een reactie