Nederlandse kunstenaars in Parijs; Jos Verheugen

Parijs ontdekken met een kunstenaar, een nieuwe serie op Parijs Magazine in samenwerking met Art en France, de site over Nederlandse kunstenaars in Frankrijk. Voor deze tweede aflevering stelde Martha Hamnache haar vragen aan Jos Verheugen, een Nederlandse kunstschilder die al 20 jaar in Parijs woont en werkt. Voorheen als bioloog aan het bekende Institut Pasteur in Parijs (om het onderzoek uit zijn proefschrift in rattenhersenen voort te zetten) en tegenwoordig als schilder.

IMG_1527

Jos woont en werkt in een bijzonder gelegen atelierwoning gebouwd op het dak van een oude parkeergarage met uitzicht over het dorpse Parijse wijkje, Butte-aux-Cailles. Dat wijkje, vrijwel onbekend bij toeristen is tevens zijn favoriete plek in Parijs.
Van jongs af aan had Jos twee passies, de wetenschap en de kunst. Tijdens zijn studie biologie in Amsterdam had hij al gauw meer vrienden op de kunstacademie dan onder zijn medestudenten aan de UVA. Hoewel hij volgens die kunstenaars-in-spe niet onaardig schilderde, bouwde hij toch vooral aan zijn wetenschappelijke carrière. Maar het gelukkigst was hij als hij in zijn vrije tij de kwast ter hand nam. Dus Jos gooide het roer om en koos voor het onzekere kunstenaarsbestaan.

Hij voelt zich thuis in de Nederlandse schildertraditie, Rembrandt is zijn diep bewonderd voorbeeld en referentiepunt. In de loop der jaren ontwikkelde hij een duidelijk eigen stijl dei hijzelf “confronterend naturalisme” noemt. Zijn onderwerpen zijn klassiek: het portret, het vrouwelijk naakt en ‘culinaire’ stillevens. Maar ook dieren kregen een plaats op zijn doeken, een stuiptrekking van zijn biologisch verleden?

Portretschilder
Jos Verheugen is een toegewijd portretschilder en werkt vooral in opdracht. Naast de portretopdrachten heeft hij een bijzonder, langlopend, project: één maal per jaar schildert hij zijn zelfportret, rond zijn verjaardag in november, en één maal per jaar schildert hij het portret van zijn dochter, rond hààr verjaardag in december. Met de jaren wordt dit een steeds rijkere getuigenis van de ontwikkeling van het leven, maar ook van de evoluerende schildertoets en gemoedstoestand van de schilder.

Favoriete plekjes
Na 20 jaar in de lichtstad kent Jos Parijs op zijn duimpje en heeft een aantal favoriete plekjes. Zoals gezegd zijn atelier in het bijzonder leuke buurtje “La Butte aux Cailles”, een wijk die zijn naam dankt aan een wijnbouwer die Monsieur Caille heette. Het is een wijk waar veel kunstenaars gevestigd zijn en waar veel bijzondere muurschilderingen te zien zijn.

Zijn favoriete restaurant, Matsuyama, is gevestigd op nummer 11 van de Boulevard Blanqui, in het 13e arrondissement. Zodra hij een goede verkoop heeft gehad, gaat hij er met zijn dochter Ella sushi en andere Japanse specialiteiten eten.
Wat musea betreft staat voor Jos het Louvre met stip op de eerste plaats. Als autodidact kijkt hij de kunst af van de oude meesters. Hij is er heel vaak, soms voor het bestuderen één bepaald schilderij of met speciale aandacht voor de verschillende manieren waarop bijvoorbeeld handen of ogen worden geschilderd. Hij kent dit immense museum inmiddels op zijn duimpje en geeft soms, zeer subjectieve, rondleidingen aan landgenoten langs zijn favoriete schilderijen. Je kunt contact opnemen met Jos als je interesse hebt in zo’n rondleiding.

unnamed
Hij exposeert zijn nieuwe werk nog tot 30 november 2014 op  “Art en Capital” in het Grand Palais Parijs. De rest van het jaar is hij op zondag regelmatig te vinden op de kunstmarkt van Montparnasse(Boulevard Edgar Quinet, 14e arrondissement, Parijs, 11h-19h). De laatste ontwikkelingen in zijn atelier zijn te zien op zijn Facebook-pagina. Voor een afspraak voor een bezoek aan zijn atelier: jos.verheugen@worldonline.fr

Jos Verheugen op Art en France >>>

De eigen website van Jos Verheugen >>>

Tekst: Martha Hamnache “Art en France”>>>>

Eén reactie op “Nederlandse kunstenaars in Parijs; Jos Verheugen”

Geef een reactie