Mallet Stevens : Hôtel Martel

Op de Parijsonline architectuur website Parijs1900 vind je een overzicht van begin 20ste eeuwse architectuur in Parijs. Dus ongeveer van 1890, toen de Art Nouveau zijn intrede deed, tot ongeveer 1938 toen de Art Deco en het Nieuwe Bouwen langzaam verdwenen door de dreiging van de Tweede Wereld Oorlog.

Inmiddels hebben we ruim 100 gebouwen, stadsvilla’s en appartementengebouwen van 40 architecten op de website beschreven.  Echter slechts een klein deel daarvan is open voor publiek. Le Corbusier heeft bijvoorbeeld zijn eigen Fondation met bezoekerscentrum in de Villa’s Jeanneret / La Roche en de Cercle Guimard is al zeker 20 jaar bezig om Hotel Mezzara te verwerven.

En het lijkt er op dat we in de toekomst ook werkelijk een kijkje kunnen nemen in één van de huizen van Robert Mallet Stevens. Want een paar weken terug zag ik op de Offi website de aankondiging dat éen van zijn huizen in het 16e komende maand te bezoeken zijn. Vandaar nu even aandacht voor deze bijzondere architect

Mallet Stevens (1886-1945) was een Franse architect die veelal bouwde volgens de ideeën van het nieuwe bouwen [zoals Le Corbusier] maar zich naast de architectuur ook bezighield met inrichting, film en decorbouw. Zijn meest indrukwekkende werk vinden vlakbij Lille. [Villa Cavrois >>>> ] maar ook in Parijs vinden we een paar mooie huizen, bijzondere woon ateliers voor beeldend kunstenaars en zelfs een brandweerkazene.

Rue Mallet Stevens: Eén van de hoogtepunten van zijn werk is de Impasse in het 16e arrondissement die tevens zijn naam heeft. We vinden er 6 huizen van Mallet Stevens + de congiergewoning. De Maison Martell is de meest in het oog springende woning uit dit doodlopen straatje en heeft een trapsgewijze bouw (als Sauvage) en een trappenhuis zoals we ook zie in Villa Cavrois en Atelier Barillet. . Lees verder op Parijs1900 >>>

Eén reactie op “Mallet Stevens : Hôtel Martel”

  1. Helaas ben ik niet in de gelegenheid om dit huis te bezoeken, maar de Villa Cavrois heb ik een paar jaar terug bezocht en is zondermeer een aanrader!

Geef een reactie