Het douchegordijn van La Samaritaine

Bijna 10 jaar geleden moest het monumentale warenhuis La Samaritaine op last van de brandweer van de ene op de andere dag haar deuren sluiten. De gebouwen aan de Rue de Rivoli bleken niet meer aan de huidige veiligheidseisen te voldoen. LVMH heeft nu grootse plannen voor het warenhuis voor een complete renovatie maar niet iedereen is gelukkig met de plannen voor de facade 

samaritaine

La Samaritaine was het grootste en oudste warenhuis van Parijs. Het opende zijn deuren in 1869. Tot dat dus in 2005 de deuren onverwachts sloten. Sindsdien staat het warenhuis aan de Seine leeg. Jammer… want je had zo’n leuk uitzicht vanaf het dak !

Het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) wil nu het eens zo prachtige art-decowarenhuis verbouwen tot een complex van winkels, kantoren, woningen en een hotel. Dat is op zich goed nieuws.

Echter……Steen des aanstoots van het project van 450 miljoen euro is een nieuwe voorgevel aan de Rue de Rivoli, op dat punt overigens een rommelige, drukke straat.
samaritaine-douchegordijn
Een lelijk ‘douchegordijn’ of een sierlijk golvende, transparante façade die een architectonische aanwinst voor Parijs vormt? De rechtbank in Parijs buigt zich vrijdag over de nieuwe voorgevel van het warenhuis La Samaritaine.

Lees verder op de site van de Volkskrant >>>

2 reacties op “Het douchegordijn van La Samaritaine”

Geef een reactie