Eva Jospin

Ik ontdekte het magische woud, een creatie van kunstenares Eva Jospin (1975), voor het eerst in de Beaupassage, 53-57 rue de Grenelle, Parijs. Achter glas, op het eerste gezicht gemaakt van dode takken. Niets is minder waar.

Het is opgebouwd uit kartonnen sculpturen: gesneden, ontrafeld, gelijmd, geassembleerd, één grote speeltuin van volumes. Het nodigt de fantasie van de toeschouwer uit om binnen te dringen in dit sprookjesachtige bos dat fascinatie, speelsheid, nieuwsgierigheid maar ook soms een tikkeltje geheimzinnigheid en vrees oproept. Je zal er maar in verdwalen. Het laat niemand onberoerd. De positieve prikkeling van de verbeelding schijnt blijkbaar endorfine af te geven in het brein van wie Jospins werk aanschouwt. Iets wat nu van dichtbij kan in de expositie Galleria in Musée de la Chasse et Nature waar ze vrij spel kreeg om haar wereld van grotten, bossen, tuinen en planten te etaleren. Naast een kamer volledig gewijd aan haar installaties, word je, wandelend doorheen de zalen, verrast door meerdere fantasielandschappen van Eva Jospin. Het loont alvast de moeite om de carrière van deze artieste te volgen.


Musée de la Chasse et Nature, gevestigd in een zeventiende-eeuws herenhuis in de Marais, een ontwerp van architect Mansart, is de ideale biotoop voor haar werk. De tweede verdieping is na een recente renovatie van twee jaar aangenaam gemoderniseerd met inventieve en interactieve presentatie. In laatjes kun je sporen en drollen van dieren herkennen en iedere vogel zingt zoals hij gebekt is door een enkele druk op een knop. De eerste verdieping heeft haar grandeur van vroeger bewaard. Zelfs de grote witte ijsbeer, de mascotte van dit museum, heeft zijn plaats behouden.


Wedden dat ook hij onder de indruk is van Jospins wondere wereld van golfkarton?

Musée de la Chasse et Nature,
62 rue des Archives Parijs Open van di-zo. 10-18 u.
Nocturne op woe tot 21.30
Tarief vaste collectie en expo: 10/12 euro
Galleria Eva Jospin loopt tot 20 maart 2022
Video’s : Eva Jospin – l’atelier A | ARTE
Dans son atelier du… – Musée de la Chasse et de la Nature

Foto’s en tekst Chris Rachel Spatz

Geef een reactie