Eau potable et eau non potable à Paris

Als je door Parijs wandelt dan kan het zijn dat er plots water  uit de stoepputten  komt en langs de stoepranden wegstroomt. Vaak zie je zelfs een opgerold tapijtje om richting te geven aan de waterstroom.

De put in de stoep waar het water uit de stoep komt is een bouches de lavage. Daar zijn er 12.000 van in Parijs. Het water dat hier de straten op stroomt komt uit een van de rivieren/kanalen rond Parijs en gaat via reservoirs door een eigen buizensysteem onder de stad door om uiteindelijk gebruikt te worden voor het schoonmaken van straten. Met een sleutel zet de schoonmaakdienst de putten open en dicht. Ook parken en plantsoenen worden hiermee van water voorzien als dat nodig is.

Eau Non Potable
Dit systeem, 1700 km lang, is een gescheiden systeem  van het drinkwatersysteem, dus dit is Eau Non Potable ! Het water stroomt van hoog naar laag door de stad en wordt afgevoerd via de Seine (laagste punt). Eén van de bronnen is Canal de l’Ourcq in het noorden van de stad en het water wordt verdeeld via verschillende reservoirs.

Schoonmaken van de straten Montmartre op de rue du Chevalier de la Barre.achter de Sacré Coeur:  Foto Ria Engel 

Eau Potable
Het drinkwatersysteem van Parijs is afgescheiden van het waterleiding netwerk om de stad schoon te houden en. heeft eigen reservoirs zoals het reservoir Montsouris. Het drinkwater wordt gereinigd en verdeeld via een eigen netwerk en reservoirs in de stad en het netwerk heeft een veel hogere druk. De twee waterleiding systemen zijn beiden ontworpen en uitgevoerd tijdens de Haussmann stadsplanning in de 19e eeuw. De architect van het dubbele watersysteem was Eugène Belgrand.

Het water reservoir van Montsouris in het 14e arrondissement. De pompgebouwen zijn uit de 19e eeuw en hebben een elegante bouw en uitstraling

Wallacefonteinen
Overigens zijn de 1200 drinkwater fonteinen in de stad allemaal aangesloten op het gewone drinkwaternet en dus Eau Potable. Ook die prachtige 19e eeuwse Wallacefonteinen. Nooit gezien?. Als je het eenmaal weet zie je zo overal in Parijs, er zijn er ruim 400. Zij maken ook deel uit van het grote Haussmann plan uit de 19e eeuw , net als de twee water netwerken. Op de website van Paris.fr is een overzicht van alle drinkfonteinen in de stad waarvan zelfs een aantal eau petillante geven (bruiswater dus…. o.a bij les Halles op de Rue Berger 😉 En dat zijn 20ste eeuwse of zelfs 21ste eeuwse uitbreidingen van het geniale watersysteem van Eugène Belgrand.

Eau potable et eau non potable à Paris.  Paris.fr >>>

Eau potable  & Fontaines in kaart >>>>

Op Parijsmagazine over de Wallace fonteinen >>>

Het tweede waterleiding netwerk van Parijs waarmee de straten worden schoongehouden. Een grote versie van de kaart. In pdf >>> 

 

Geef een reactie