Basquiat x Warhol

BASQUIAT en WARHOL: vier handen op één buik in Fondation Vuitton


Van 5 april tot 22 augustus 2023 loopt in het spectaculaire gebouw van Fondation Vuitton de tentoonstelling Jean-Michel Basquiat – Andy Warhol. Tussen 1984 en 1985 creëerden de twee kunstenaars ‘vierhandig’ 160 schilderijen. Deze conversatie, niet met woorden maar al schilderend, bracht de twee vrienden nog nader tot elkaar. Deze eigenzinnige dialoog vonden beiden pas geslaagd wanneer de buitenstaander niet kon uitmaken wie wat had aangebracht. Hun beider inbreng versmolten tot één geheel! In de tentoonstelling zijn daarvan zo’n 80 werken samengebracht, naast individuele expressies, ook van andere kunstenaars, die deel uitmaakten van de kunstscène in het New York van de jaren ’80. Foto’s, waaronder de beroemde poster met bokshandschoenen van Michael Halsband, zijn een upgrade voor de expositie. Trek ook voldoende tijd uit voor een bezoek van het gebouw Fondation Vuitton zelf, een architecturaal hoogstandje van architect Frank Gehry. Wanneer u het museum langs de achterzijde verlaat, kan u gratis de Jardin d’Acclimatation bezoeken.


Praktisch: www.fondationlouisvuitton.fr
Adres: 8, avenue du Mahatma Gandhi Bois de Boulogne 75116 Parijs.
Shuttle: elke 20 min. vanaf place Charles-de-Gaulle-Etoile (Arc-de-Triomphe) aan begin avenue de Friedland. Alleen voor houders van een ticket tentoonstelling. Ticket (€2) of vooraf of aan boord te koop.
Metro: les Sablons en 15 min. wandelen.
Inkom: €16/€10/€5 Gratis: zie website
Openingsuren: ma.-wo.-do. van 11 tot 20 u. Vrij.11 tot 21 u (behalve elke eerste vrijdag van de maand: gesloten). Za. en zon. van 10 tot 20 u. Voor uurregeling tijdens vakanties en App Fondation Vuitton voor smartphone en chatbot: zie website. WiFi ter plaatse gratis.

Tekst & Foto’s : Chris Rachel Spatz 

Geef een reactie