Atget en ‘le vieux Paris’

Taschen AtgetVia uitzendinggemist is nog altijd de geweldige documentaire over het bewaren van de foto’s van Atget te zien. Deze documentaire is niet alleen voor mensen die zich interesseren voor fotografie, maar ook voor mensen met een liefde voor Parijs. De documentaire brengt naar voren hoe belangrijk de foto’s van Atget zijn, het geeft een prachtig beeld van het oude Parijs, het Parijs dat deels tegen de vlakte moest omdat Baron Haussmann de opdracht had gekregen om de stad te vernieuwen. Eugène Atget richtte zich op ‘le vieux Paris’, het Parijs van voor Haussmann. Niet alleen historisch gezien zijn de foto’s van Atget van groot belang, ook fototechnisch gezien.

Link naar de documentaire: uitzendinggemist.nl Close Up 18 januari 2009 .

De foto’s van Atget uit deze documentaire zijn gebundeld in het boek van Taschen ‘Paris Eugène Atget’. Het boek is nog steeds verkrijgbaar en kost ongeveer 12,50 Euro . Zwart-wit foto’s van een Parijs dat ik niet herkende en ik miste de Eiffeltoren. Na het zien van de documentaire heb ik mijn mening herzien en heb ik het boek met een groot deel uit de fotocollectie van Atget gekocht. Het boek geeft inspiratie voor wandelingen langs bijzondere plekken in Parijs, met een beetje mazzel zijn sommige plaatsen van Atget ook nog na 1927 bewaard gebleven?

Eén reactie op “Atget en ‘le vieux Paris’”

  1. Prachtige documentaire!
    Tot 1 september a.s. is er in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam een tentoonstelling van een andere beroemde straatfotograaf van Parijs: Robert Doisneau.

Geef een reactie