Art Déco Paris in Gemeentemuseum Den Haag

In oktober is in het Gemeentemuseum de grote tentoonstelling “Art Déco Paris” van start gegaan, met een combinatie van beeldende kunst, toegepaste kunst, fotografie en film, maar met vooral het accent op mode uit de Art Décoperiode.

Georges Lepape (1887-1971). “Les choses de Paul Poiret vues par Georges Lepape”, the turban, plate 7, 1911. Galliera, musÈe de la Mode de la Ville de Paris.

De naam van deze kunststroming is afgeleid van de “Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes”, die in 1925 in Parijs werd gehouden. Het fundament voor deze decoratieve en luxueuze kunststroming werd echter al veel eerder gelegd. Couturier Paul Poiret speelde daarbij een belangrijke en inspirerende rol. Zijn eerste modeontwerpen ontstonden in de Art Nouveauperiode, waarna hij gaandeweg elementen van de Art Déco ging gebruiken. Op deze tentoonstelling is veel werk van hem te zien, in combinatie met dat van kunstenaars uit zijn omgeving: Paul Iribe, Georges Lepape, Erté, Benito, Raoul Dufy, Man Ray, Kees van Dongen, Modigliani, Brancusi, Picasso, Robert Delaunay, Mallet-Stevens, Wiener Werkstätte en de Ballets Russes. Hieronder bevinden zich topbruiklenen uit de collecties van The Metropolitan Museum of Art in New York, en verschillende collecties uit Parijs, Berlijn, Brussel en Monaco.

Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag, t/m 4 maart 2018

www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/art-deco

Geef een reactie